somebody call 911!

Ischias

Ischias är ryggvärk som strålar från ryggens nedre del ut i ena benet och ibland ända ned i foten. Det finns också falsk ischias som bland annat kan bero på överbelastning av ryggen.

Ischiassmärta försvinner stegvis. Om du får svårt att kontrollera urin och avföring eller förlorar känsel i underlivet ska du söka vård akut.

Ischiassmärtor är vanligast vid diskbråck och beror då på att den utbuktande disken trycker mot nerver i ryggens nedre del.

Värk som strålar ut i ena benet kan också vara ett symtom vid annan ryggvärk, även om det är mer ovanligt.

Falsk ischias

Det finns även falsk ischias. Då är smärtorna lindrigare och inte lika tydliga som vid vanlig ischias. Falsk ischias kan bero på överbelastning eller fel belastning av ryggen, att benen är olika långa, gamla fot- eller knäskador eller fotproblem som nersjunken hålfot. Sjukdomar i rygg, bäckenleder eller höftleder kan ge falsk ischias men det är en ovanlig orsak.

Symtom

Ischias ger smärta som strålar ut från nedre delen av ryggen och fortsätter ut i benet, ibland ända ned i foten. Du kan delvis förlora känseln eller få kramp i det område som drabbas. Det gör mer ont vid hosta, nysning eller om du försöker böja ryggen.

Några få personer kan få svårt att kissa, ändtarmsmuskeln kan bli svag och du kan tappa känsel i underlivet. Det kan bero på att ett diskbråck har klämt av stora delar av ryggmärgskanalen. Om det händer ska du vända dig till sjukhusets akutmottagning eftersom du snabbt behöver få vård.

Falsk ischias

Falsk ischias ger ofta en lindrigare smärta som inte är lika tydlig som vid ischias. Det är väldigt sällan som smärtan fortsätter nedanför knät. Du får aldrig känselbortfall vid falsk ischias.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0